diumenge, 1 de maig del 2016

APADRIMAX, UN NOM QUE HO DIU TOT



Ja estava a terres catalanes, semblava mentida, la meva terra, el lloc on havia nascut, era ara un lloc estrany. Després d´estar gairebé a l'altre punta del món i volar per aquell cel ple de núvols recordava el Max. Què estaria fent ara? On seria? Estarà viu? Que li devia passar?
Estava clar, que el viatge m’havia commogut, i estava convençut que hi tornaria, però no de turista, sinó per ajudar-los d’una manera o altre.
Què havia de fer amb la meva vida ara? Només sabia que havia de fer alguna cosa pels nens que havia vist i quedava totalment descartat tancar-me en un hospital vestit d’infermer. Dins meu, tenia gravat els nens que havia vist en el viatge, però també tota aquella gent de Mali que un dia, en un treball de final de grau, de la que vaig conèixer les carències a les que diàriament havien de fer front.
Recordo quan vaig arribar a Moià molta gent volia informar-se de com m’havia anat el viatge, i estaven ansiosos per saber què hi havia en aquell país que està tan de moda.
-       Has fet fotos?
-       No, no he fet fotos.
-       No has fet fotos en un país de tants colors com a l’Índia?
La meva resposta era clara i concisa.
-       Si estiguessis en la situació dels nens de Calcuta estic convençut que no t’agradaria que vingués un noi estranger amb barba, grassonet i amb una càmera de fotos que val més diners dels que tens per fer-te fotos mentre et remous en la pobresa.
Fotografiar a les persones i als nens desnodrits al carrer, per a mi és un insult a la seva dignitat, a no ser que sigui amb la finalitat d’ajudar-los i d’informar als rics de la seva cruel realitat.

Quan vaig arribar a casa, recordo que volia ajudar a tot i a tothom. Volia canviar el món i ho volia fer ràpid. Amb el temps, he anat veient que canviar el món, és difícil, però dir que és difícil no pot servir d’excusa, es pot aconseguir, ACTUANT! és per això de l’existència de les ONG´s.
Recordo quan els explicava a la meva família, als meus amics i als coneguts el què volia fer. Muntaré una ONG.
Alguns els va encantar la idea, altres em van aconsellar que no em lligués, que era l’època de sortir de festa, de conèixer gent, de començar a treballar, és a dir, d´adoptar un estil de vida diferent al que volia dir muntar una ONG.

-       Aquest viatge a l'Índia, m'ha tocat molt fort, he vist coses que no havia pensat mai que existien, i he estat a diferents zones en que la misèria és un fenòmen diàri, em justificava
Els vaig explicar quan vaig conèixer el Max, els slums i Kalighat. No els vaig explicar determinades anèctodes i experiències que van anar sorgint als dies del viatge perquè no volia que patissin si algun dia hi tornava.

-       Sebastià, estàs a dalt d'un núvol, pensava que estaves una mica sonat, però tant…
Aquesta va ser la meva primera resposta que vaig obtenir d´un amic. Has de madurar, altres em deien. Sembles un hippie d´aquests de pau i amor em deien en to burleta. Això està a les mans dels governs i de la gent rica. Tu no tens diners, encara els has de fer. Si treballessis en un hospital i tinguessis una nòvia et passarien les manies.
Si haguéssiu vist el que vaig veure al viatge, pensava. 
-       Que et creus que ets el Vicenç Ferrer o la mare teresa de Calcuta?
-       No, ja sé que no, deia sense donar a peu un altre comentari.
Aquí, em vaig adonar de la facilitat que té molta gent en queixar-se de les coses i la poca voluntat de canviar-les. De què serveix queixar-te i criticar, sinó proposes una alternativa? De què serveix tolerar injustícies i criticar-les? De què serveix pensar una cosa i no portar-la a terme?
Fa gràcia sentir moltes vegades que la gent es queixa i dona la culpa de la situació als polítics. Els governs són els que tenen la paella pel mànec, d´acord, això ho compartia, però si els governs no cooperen, la responsabilitat passa a ser dels ciutadans, de cadascú de nosaltres, per ajudar als nostres companys de planeta que un dia van tenir la mala sort de néixer al lloc inadequat.

La família, em va retreure la frase que mesos anteriors la tutora del treball de final de grau de la universitat m´havia transmès.
-       Hi ha gent que tria un camí de flors i violes, en canvi n'hi ha d'altres que trien un camí de roques i cocodrils
 Sincerament, no creia que fos triar un camí de roques i cocodrils, ni de flors i violes, si ho feia era perquè realment em sentia responsable de fer alguna cosa positiva.
-       D'acord, jo trio un camí de roques i cocodrils. Construiré un pont amb les roques i deixaré enrere els cocodrils.
També s’ha de dir que d’altres, m´animaven i fascinats per la meva idea em feien molt de costat, són aquests als que feia cas. Em sentia recolzat.

Aquells dies, després del viatge, no van ser fàcils. Encara que em vaig posar a treballar ràpid per fer diners, tenia el cap més a l’Índia que a Barcelona. No podia perdre més temps! Quan anava a dormir pensava amb tots aquells nens que vaig conèixer al viatge i en especial al Max. Tenia la necessitat d’ajudar, però com? Què podia fer jo amb tan sols 23 anys i com a infermer?
Recordo que em vaig posar a l’ordinador i vaig cercar els passos per constituir una ONG.
Si alguna cosa era real en aquell món ple de dubtes i contradiccions, era que tenia 23 anys, havia estudiat infermeria i que em sentia responsable de contribuir a trencar el cicle de la pobresa de manera immediata.
He de fer alguna cosa per aquells nens, em deia a mi mateix.
No sé exactament el perquè, potser per la poca confiança que tenia de poder arribar a tots aquells nens, però vaig escriure en un word tot el que en aquell viatge havia vist i la impressió que n’havia tingut, i els ho vaig enviar a diferents ONG’s, per tal de que s'assabentessin del què volia fer i ajuntar-me amb elles per arribar a més nens beneficiaris.
Recordo que vaig enviar mails a gairebé tot el món. Àfrica, Àsia, Amèrica, moltes ONG’s, que en el seu dia es van fundar molt probablament per una història com la meva. Em vaig decepcionar, ja que no vaig rebre resposta.
Això em va tocar. Penso que les ONG’s s’han d’agafar de la mà i junts lluitar contra les injustícies socials que treballen. Em vaig endur una decepció quan vaig veure que si no donava diners pels seus projectes ni m’ajudaven, ni m’escoltaven, inclús ni em responien. Vaig enviar diferents Whatsapps i no obtenia resposta. Jo, al prinicipi els insistia però veient el poc interès vaig deixar de fer-ho.

-       Hauré de menjar-me el projecte jo sol. I començaré des de 0 a construir el somni de la meva vida i poder arribar als nens més desafavorits del món.
Havia de crear una forma jurídica per fer tot el què volia fer i per assegurar la transparència, els diners havien d´estar registrats i qualsevol pas fer-lo en format legal.  Així que vaig agafar el cotxe vaig anar a Vic i vaig aparcar al costat del Departament de Justícia. El primer que vaig fer quan vaig entrar a aquell local va ser agafar un tiquet i seure esperant al meu torn. Durant l’espera només hi havia que africans, i ara, entenia la seves cares de resignació, tristesa, inclús d’angoixa. Ara em podia fer una idea del patiment que tenia interiorment el malienc que vaig conèixer al poble en un sopar amb els meus amics.
A la pantalla, va sortir el número 43, era el meu torn. Em vaig aixecar i em vaig tornar a assentar a una cadira que hi havia davant un noi que estava darrera la taula amb un ordinador al davant, que semblava que estés acabant de retocar algun que altre tràmit.
-       Bon dia! Mira, resulta que acabo d'arribar d´un viatge a l’Índia i vull crear una associació per ajudar als seus nens. M´agradaria saber tot el que he de fer per crear-ho.
-       Ostres, que bonic.
Vaig estar allà assentat una mitja hora durant la qual anava escoltant atentament tot el què havia de fer per poder ajudar un dia aquells nens que em cridaven des de l’Índia.
Una de les coses que més em va quedar més gravada va ser quan em va explicar que lògicament que l’associació havia de tenir un nom.
Vaig arribar a casa, ja era tard, així que vaig començar a pensar en possibles noms per registrar l’associació.
Vaig escriure en una llibreta possibles noms però no n’hi havia cap que em convencia. Vaig tancar els ulls i vaig recordar aquell viatge, el primer que em va venir al cap va ser en Max estirat a terra ple de sang.
Ho tenia clar, estava segur que el nom de l´associació havia de tenir la paraula Max. El Max era el que em va obrir les portes d’aquell món tant diferent al meu, un món d’injustícies i condicions lamentables semblants a una novel·la de terror.
Associació Max? Max ONG? Junts amb el Max? Indiamax? Trobava el nom molt curt, encara que hi havia ONG’s, que es diuen pel nom dels fundadors jo volia que tingués una paraula,  i que fos la raó de la fundació de la ONG,  Max. Si el nom que volia fer jo era un homenatge al Max havia de fer lligar dues o més paraules en relació aquest nen. Vaig pensar en que ajudar a aquests nens no era una cosa meva sinó és una cosa de tots. Així que de cop i volta em va sortir APADRIMAX, és a dir, qualsevol persona que col·laborés amb l’ONG estaria apadrinant en Max,  donant suport i força per continuar lluitant pacíficament.

De moment ja tenia el nom i els estatuts i tota la paperassa en marxa. Ara faltava vestir l’associació i buscar diferents persones que creiessin en mi, que em volguessin ajudar de manera voluntària.
Serà difícil trobar a gent que disposi de temps i que no cobri res a canvi, vaig pensar.

Sebas

1 comentari:

  1. Bé, Sebas, potser sí que n'has trobat de "gent que disposi de temps i que no cobri res a canvi" Oi? ;-)
    Abraçades a tot l'equip!

    ResponElimina